Na jakie rodzaje można podzielić suszarki laboratoryjne?

Suszarki laboratoryjne są podstawowym elementem wyposażenia wielu laboratoriów i placówek badawczych. Służą do szybkiego i efektywnego suszenia próbek, odczynników i innych materiałów. Suszarki laboratoryjne występują w różnych kształtach i rozmiarach. Można je podzielić na trzy główne typy: z konwekcją grawitacyjną (naturalną) lub mechaniczną (wymuszoną) przeznaczone do suszenia bezpiecznego lub próżniowego.

Suszarki z konwekcją grawitacyjną (naturalną)

Dzięki zastosowaniu naturalnej konwekcji gorącego powietrza w komorze, przebieg wszystkich procesów termicznych charakteryzuje się najwyższą efektywnością.

Suszarki z konwekcją mechaniczną (wymuszoną)

Wykorzystują połączenie gorącego powietrza i wentylatorów do szybkiego osiągnięcia zadanej temperatury i równomiernego jej rozkładu w komorze. Gorące masy krążą w komorze, umożliwiając sprawne usuwanie wilgoci z produktu. Temperatura powietrza jest regulowana, co pozwala dostosować ją do specyfiki danego materiału. Suszarki są często używane do suszenia wielu produktów w krótkim czasie. Są również powszechnie wykorzystywane w przypadku płynów lub proszków, które wymagają określonego zakresu temperatur.

Suszarki próżniowe

Suszarki próżniowe wykorzystują połączenie ciśnienia próżniowego i ciepła do szybkiego i równomiernego suszenia materiałów. Temperatura w takich urządzeniach jest regulowana, co pozwala na osuszanie nawet bardzo delikatnych produktów. Najczęściej z takich suszarek korzysta się w sytuacji, gdy nie jest wymagana wysoka wydajność i szybkość pracy. Suszarki gwarantują efektywne i delikatne suszenie bez narażania suszonych materiałów.

próbówki

Jak wybrać statyw laboratoryjny?

Wybór odpowiedniego statywu laboratoryjnego to kluczowy element w prowadzeniu badań naukowych, diagnostycznych oraz medycznych. Dlatego warto zwrócić uwagę na kilka...

Czytaj więcej
sterylizator

Poznaj rodzaje sterylizatorów

Sterylizacja to proces mający na celu zneutralizowanie wszelkich drobnoustrojów, takich jak bakterie, wirusy czy grzyby. Sterylizatory coraz częściej pojawiają się...

Czytaj więcej