Strona główna » Jak działa cieplarka laboratoryjna?

Jak działa cieplarka laboratoryjna?

W laboratoriach wykorzystuje się specjalne urządzenia, które pozwalają na uzyskanie konkretnych warunków do pracy z substancjami chemicznymi. Wśród nich można wyróżnić cieplarki, umożliwiające podgrzewanie preparatów do określonej temperatury. Na czym dokładnie polega działanie takich urządzeń? Gdzie stosuje się cieplarki laboratoryjne?

Do czego służy cieplarka laboratoryjna?

Cieplarka laboratoryjna generuje wysoką temperaturę. Pozwala więc na podgrzanie substancji umieszczonych w ich wnętrzu. Odpowiednia temperatura często jest niezbędna do przeprowadzenia reakcji, a także do badania odporności konkretnych substancji na zmienne warunki środowiskowe. Z cieplarek korzysta się zwłaszcza w laboratoriach.

Jak korzystać z cieplarki laboratoryjnej?

Cieplarka laboratoryjna pozwala na uzyskanie temperatury wynoszącej do 100 stopni Celsjusza. Użytkownik może modyfikować ten parametr z użyciem panelu umieszczonego na urządzeniu. Współczesne cieplarki wykazują dużą dokładność i łatwość użytkowania, co przekłada się na wyniki prowadzonych badań.

Na rynku znaleźć można także urządzenia, które pozwalają na wygenerowanie temperatury poniżej temperatury otoczenia. Cieplarki z chłodzeniem są chętnie wykorzystywane podczas kontroli wpływu zmiennych warunków środowiskowych na właściwości danej substancji. Dzięki nim możliwe jest podgrzewanie preparatu w granicach od +5 do nawet +70 stopni Celsjusza.

Współczesne cieplarki do laboratorium

Obecnie cieplarki laboratoryjne są produkowane w taki sposób, by zapewniały nie tylko komfort użytkowania, lecz także bezpieczny przebieg eksperymentów. Generują wysoką temperaturę, dlatego w ich konstrukcji stosuje się zabezpieczenia przed przegrzaniem. Urządzenia tego typu są też wyposażone w grube drzwi, dzięki czemu ciepło nie przedostaje się na zewnątrz. Użytkownik może samodzielnie ustawiać programy pracy cieplarki, w tym także konkretną temperaturę. Urządzenia tego typu są w stanie pracować bez przerwy przez nawet kilka dni, co ma ogromne znaczenie w przypadku wolno zachodzących reakcji.