W laboratorium korzysta się z różnego rodzaju przyrządów i naczyń. Przykładem jest szkło laboratoryjne, czyli wszelkiego rodzaju probówki i szklane pojemniki, w których umieszcza się pojedyncze odczynniki lub całe mieszanki substancji. Jak odpowiednio chłodzić naczynia tego typu, by nie doprowadzić do ich uszkodzenia?
Sprzęt do chłodzenia i grzania w laboratorium
W laboratoriach korzysta się z różnego rodzaju urządzeń, które pozwalają zmieniać właściwości substancji, w tym również ich temperaturę. Mowa tu o specjalnych cieplarkach, występujących również w wersji z chłodzeniem. Wykorzystuje się je podczas eksperymentów wymagających konkretnego zakresu temperatury. Urządzenia te są wyposażone w wymuszony obieg powietrza, dzięki czemu uzyskują zadane parametry niezwykle szybko.
Cieplarki laboratoryjne z chłodzeniem potrafią zmniejszyć temperaturę szkła laboratoryjnego i umieszczonych w nim substancji nawet o kilkadziesiąt stopni w stosunku do warunków panujących na zewnątrz urządzenia. Mogą pracować ciągle przez kilka dni bez konieczności wyłączania sprzętu.
Bezpieczeństwo podczas chłodzenia naczyń laboratoryjnych
Podczas chłodzenia szkła laboratoryjnego w jego strukturach może dochodzić do niepożądanych naprężeń. Z tego powodu cały proces powinien przebiegać z zachowaniem szczególnej uwagi. Szkło może być chłodzone stopniowo, w zależności od grubości ścianek naczynia. Tempo i sposób zmniejszania temperatury zależy również od tego, jaką wartość przyjmowała początkowo. Często proces chłodzenia trwa nawet kilkadziesiąt minut. Dzięki temu możliwe jest zachowanie naczyń laboratoryjnych i umieszczonych w nich substancji w odpowiednim stanie. Nieprzestrzeganie tych zasad może doprowadzić do uszkodzenia szkła, najczęściej w wyniku jego samoistnego pęknięcia.