Strona główna » Cieplarka laboratoryjna – podstawowe parametry, zasada działania i wykorzystanie

Cieplarka laboratoryjna – podstawowe parametry, zasada działania i wykorzystanie

Prowadzenie badań laboratoryjnych wymaga stosowania specjalistycznego sprzętu w celu uzyskiwania wiarygodnych i powtarzalnych wyników. Cieplarka laboratoryjna to urządzenie, które pozwala na ograniczenie wpływu czynników zewnętrznych na próbki poddawane badaniom oraz zapewnia stałe warunki do ich inkubowania.

Zasada działania i zastosowanie

Cieplarka powszechnie wykorzystywana w laboratoriach, zbudowana jest z zamykanej komory hodowlanej, wewnątrz której znajdują się półki na próbki. Zastosowanie przeszklonych drzwi pozwala na stały podgląd procesów zachodzących we wnętrzu wspomnianej komory. Tradycyjna cieplarka laboratoryjna wykorzystywana jest do prowadzenia badań wymagających podwyższonej, ściśle ustalonej temperatury. Z tego względu znajduje zastosowanie przy suszeniu i wygrzewaniu próbek. Natomiast cieplarka z chłodzeniem to sprzęt wykorzystywany zarówno do badań prowadzonych w temperaturze podwyższonej i ustalonej, jak i do rozmaitych procedur wymagających temperatury niższej niż ta panująca w otoczeniu. Warto dodać, że każdy renomowany producent aparatury laboratoryjnej oferuje sprzęt z naturalnym lub wymuszonym obiegiem powietrza. Urządzenia te znajdują zastosowanie przede wszystkim w przemyśle spożywczym oraz farmaceutycznym, gdyż umożliwiają m.in. prowadzenie testów stabilności żywności i leków. Sprzęt ten umożliwia również badanie odporności termicznej materiałów.

Podstawowe parametry cieplarek

Podstawowym parametrem każdej cieplarki jest dostępny zakres temperatury, a także dokładność jej stabilizacji. Urządzenie bez systemu chłodzenia może osiągać i utrzymywać temperaturę nawet 100º C. Cieplarka z chłodzeniem pozwala na regulację temperatury o 0,1º C w zakresie od -5 do +70º C. Wspomniane urządzenia zapewniają precyzję stabilizacji temperatury na poziomie +/- 0,2ºC, a także jej równomierny rozkład we wnętrzu komory. Pojemność komory wynosi zwykle od 30 do 200 litrów. Kluczowym elementem każdej cieplarki jest regulator PID gwarantujący utrzymywanie ustalonych wartości na określonym poziomie.

Każdy renomowany producent aparatury laboratoryjnej posiada w swojej ofercie rozmaite cieplarki, różniące się pojemnością, zakresem temperaturowym czy dodatkowymi funkcjami. Dzięki temu laboratoria mogą sięgać po produkty dostosowane do specyfiki realizowanych przez nie procesów i badań.